V Akademiji 4 vam lahko nudimo osnovno šolanje za:

  • pridobitev nacionalnega dovoljenja pilota ultralahkega letala – UL s katerim lahko pilotirate ultralahka letala
  • pridobitev evropskega dovoljenja za športnega pilota letala – PPL (A) s katerim lahko pilotirate letala splošne kategorije

V primeru, da še niste odločeni, katera licenca je prava za vas, vam spodaj ponujamo kratek opis obeh.

Šola za pilota UL ali PPL

UL

Z UL licenco lahko pilotirate ultralahka letala, ki jim je skupno to, da dvosedežno letalo ne sme presegati 600 kg največje vzletne mase. Letenje z ultralahkimi letali je za rekreatvinega pilota optimalna izbira. Letala so hitra, sodobna, varna in cenejša. UL dovoljenje ima nacionalni doseg. Z njim lahko letite letala registrirana v Sloveniji. Z UL letali ne smete leteti ponoči, instrumentalno, niti izvajati akrobatskega letenja. Poleg UL licence se navadno opravi tudi pooblastilo CVFR (letenje v kontroliranem zračnem prostoru).

Želite leteti v Sloveniji in bližnjih sosednjih državah? Vam je dovolj, da letite dvosedežna letala?  Nimate kariernih ciljev v poklicnem pilotiranju letal? V tem primeru je UL dovoljenje za vas idealno.

PPL

Evropsko dovoljenje za zasebnega pilota – PPL (A) je predpogoj za nadaljnje oblike šolanja: pilotiranje večmotornih letal, instrumentalno letenje, komercialno letenje ali za poklicno pilotiranje v letalskem prometu in prevozu.

Imate karierne cilje v poklicnem pilotiranju letal? Želite leteti večsedežna in težja letala? Želite PPL (A) licenci dodati pooblastila za nočno letenje, instrumentalno letenje, ipd.? V tem primeru je za vas primerno PPL dovoljenje.

Od druge polovice leta 2020 je prehajanje med omenjenima licencama zelo poenostavljeno. Več o tem lahko preberete v daljšem blog zapisu. Zato vaša odločitev ni več tako zelo kritična in nepovratna, kot je bila še nedolgo nazaj.

Vseeno pa zahteva določen razmislek. Vse dosedaj povedano lahko predstavimo v spodnjem diagramu.

Šolanje za pilota

Če niste že vnaprej odločeni, katero dovoljenje za vas najbolj ustrezno vam svetujemo, da preberete obe strani o šolanju (UL in PPL) ter da se v Akademijo 4 oglasite na informativni let, kjer vam bo vodja šolanja ali pa izkušeni učitelj letenja pomagal izbrati za vas najbolj primerno šolanje.