Akademija 4 je letalska šola, ki je zagotovo ena izmed najboljših, če ne že najboljša izbira za osnovno letalsko šolanje – torej pridobivanje temeljnih veščin in znanj na vaši pilotski poti.

V Akademiji 4 vam lahko nudimo osnovno šolanje za:

  • pridobitev nacionalnega dovoljenja pilota ultralahkega letala – UL s katerim lahko pilotirate ultralahka letala
  • pridobitev evropskega dovoljenja za športnega pilota letala – PPL (A) s katerim lahko pilotirate letala splošne kategorije

V primeru, da še niste odločeni, katera licenca je prava za vas, vam spodaj ponujamo kratek opis obeh.

UL

Z UL licenco lahko pilotirate ultralahka letala, ki jim je skupno to, da dvosedežno letalo ne sme presegati 600 kg največje vzletne mase. Letenje z ultralahkimi letali je za rekreatvinega pilota optimalna izbira. Letala so hitra, sodobna, varna in cenejša. UL dovoljenje ima nacionalni doseg. Z njim lahko letite letala registrirana v Sloveniji. Z UL letali ne smete leteti ponoči, instrumentalno, niti izvajati akrobatskega letenja. Poleg UL licence se navadno opravi tudi pooblastilo CVFR (letenje v kontroliranem zračnem prostoru).

Želite leteti v Sloveniji in bližnjih sosednjih državah? Vam je dovolj, da letite dvosedežna letala?  Nimate kariernih ciljev v poklicnem pilotiranju letal? V tem primeru je UL dovoljenje za vas idealno.

Zanima me šolanje za ul dovoljenje

PPL

Evropsko dovoljenje za zasebnega pilota – PPL (A) je predpogoj za nadaljnje oblike šolanja: pilotiranje večmotornih letal, instrumentalno letenje, komercialno letenje ali za poklicno pilotiranje v letalskem prometu in prevozu.

Imate karierne cilje v poklicnem pilotiranju letal? Želite leteti večsedežna in težja letala? Želite PPL (A) licenci dodati pooblastila za nočno letenje, instrumentalno letenje, ipd.? V tem primeru je za vas primerno PPL dovoljenje.

Zanima me šolanje za PPL(A) dovoljenje

ALI SE MORAM ZA UL ALI PPL ODLOČITI TAKOJ?

Od druge polovice leta 2020 je prehajanje med omenjenima licencama zelo poenostavljeno.  Zato vaša odločitev ni več tako zelo kritična in nepovratna, kot je bila še nedolgo nazaj. Več o tem lahko preberete v daljšem blog zapisu.

Da vam omogočimo boljši pregled nad faktorji, ki vplivajo na odločitev, vam jih predstavljamo v spodnjem diagramu.

Če niste že vnaprej odločeni, katero dovoljenje za vas najbolj ustrezno vam svetujemo, da preberete obe strani o šolanju (UL in PPL) ter da se v Akademijo 4 oglasite na uvodni let – poizkusno vajo, kjer vam bo vodja šolanja ali pa izkušeni učitelj letenja pomagal izbrati za vas najbolj primerno šolanje.

Zagotovo vam bomo znali pravilno svetovati. Akademijo 4 odlikuje prav zavezanost k uspešnosti kandidatov. Več o tem in o nas si lahko preberete tukaj.

Letalsko šolanje v Akademiji