o akademiji 4

1. USPEŠNO DELO DO SEDAJ

Akademija 4, Akademija za letalstvo, je projekt, s katerim vztrajno gradimo odlično letalsko šolo. Ta organizacija goji in razvija moderno slovensko šolo pilotiranja in sodeluje s slovenskimi proizvajalci letal in letalske opreme.

Akademija 4 je letalska šola, ki razvija in izvaja šolanje, ki bodočim pilotom omogoča moderno letalsko šolanje, na modernih letalih.

Že od samo ustanovitve vemo, kaj ta letalska šola je in kaj ni. Imamo jasno vizijo in tej viziji sledimo. Če ste upravičeno izbirčni in želite odlično temeljno letalsko šolanje, je Akademija 4 prava izbira za vas.

Najbolj pomemben razlog, zakaj nam lahko zaupate, je naše preteklo delo.

Podjetje je bilo ustanovljeno v januarju 2013, medtem ko je bilo dovoljenje za delo letalske šole s strani Agencije za civilno letalstvo RS podeljeno avgusta istega leta.

Opravljeno delo od začetka delovanja je predstavljeno na spodnji časovnici.

Časovnica Akademije 4

Pri tem izpostavljamo bolj pomembne uspehe in težje projekte:

 • ustanovitelji in razvojniki programa Pipistrel Academy (2014)
 • izšolali smo indijske vojaške pilote inštruktorje za letenje in poučevanje na letalu Garud (2016)
 • razvili smo prvi VR simulator letenja na svetu in ga vpeljali v redno proizvodnjo (2017)
 • s posebnim mandatom EASE smo izšolali prve učitelje letenja na električnih letalih na svetu (2018)
 • prvi v Sloveniji smo začeli izvajati tečaj Advanced Upset Prevention and Recovery Training in tega izvajamo zagotovo največ
 • smo edina letalska šola v Sloveniji, ki izvaja program šolanja preizkusnih pilotov (2020)
 • smo člani posebne delovne skupine EASE za uvajanje imerzivnih tehnologij v letalsko šolanje

V letu 2016 smo vodili uvajanje Pipistrelovih Garudov v Indijske oborožene sile. Na tej fotografiji je prikazan Garud, v ozadju sta pa težki lovec Su-30 MKI in palača Umaid Bhavan. Garud je zelo podoben letalu ALPHA Trainer, ki ga Akademija 4 uporablja za UL šolanje.  Fotografija je uporabljena z dovoljenjem avtorja: Aatish Pillai (https://www.severerocket.com/)

Naš razvoj je mogoč, ker v vsakdanje delo prenašamo najboljše letalske dele bogate slovenske letalske tradicije. V naši šoli boste srečevali in delali z živimi letalskimi legendami, ki so ali še vedno premikajo meje mogočega v letalstvu. Eno izmed poslanstev naše letalske šole je konstruktivno ohranjanje dediščine (več tukaj).

2. ŠOLA Z IMENOM IN PRIIMKOM

Vodja šolanja in večinski lastnik podjetja je Sašo Knez.

Sašo je učitelj letenja in bivši preizkusni pilot. Izobražen je kot profesor fizike in pet let je ta poklic opravljal v srednji šoli. Nato je bil učitelj letenja v Letalski šoli Adria Airways, od koder je prešel k Pipistrelu.

V Pipistrelu je najprej opravljal delo učitelja letenja in nato preizkusnega pilota. Kot preizkusni pilot je v zadnjem desetletju prevzemal najtežje in najbolj odgovorne naloge. Te so vključevale:

 • razvoj letala Panthera;
 • EASA certifikacija Virusa SW 121;
 • prvi poleti hibridnega letala Hy4 na vodikov pogon;
 • EASA certifikacija letala Velis Electro, ki se je v zgodovino zapisala kot prva certifikacija električnega letala na svetu.
 • prvi polet hibridne verzije Panthera v okviru projekta Mahepa

Poleg tega je izvajal preizkusno letenje za podjetje Craftlab ter ONE Aircraft.

Leta 2019 je bil sprejet kot polnopravni član mednarodnega ceha raziskovalnih preizkusnih pilotov (Society of Experimental Test Pilots) in je tudi prevzel položaj vodje preizkusnih pilotov v Pipistrelu. Poleg Akademije 4 je soustanovitelj podjetja AFormX d.o.o. Na koncu leta 2021 je prenehal leteti kot preizkusni pilot, da se je lahko osredotočil na svoje delo v Akademiji 4 in AFormX-u.

Akademija 4 je projekt, v katerega Sašo vlaga vse svoje znanje in izkušnje. Poleg tega, da z vsemi kandidati odleti vse preizkuse tehnike pilotiranja, poučuje na bolj zahtevnih šolanjih (AUPRT, šolanje preizkusnih pilotov in učiteljev letenja). Torej, če se vpišete v letalsko šolo Akademija 4, boste zagotovo precej leteli s Sašem. Sašo sicer ne bo vaš primarni učitelj letenja, ampak bo za vas skrbel in vas bo pozorno spremljal predvsem pred prvim samostojnim letom, v fazi samostojnega letenja ter v končnem poliranju pred izpitnim letom.

Sašo je preko svojih bogatih izkušenj razvil močno in jasno vizijo, kako mora delovati sodobna letalska šola in to vizijo uresničuje z razvojem Akademije 4. Z njegovim vodenjem je zagotovljeno, da bo Akademija 4 prednjačila na razvoju letalskega šolanja na globalnem nivoju.

S pomočjo vrhunske ekipe učiteljev letenja, ki združuje prometne pilote, vojaške pilote, akrobatske pilote ipd., pa zagotavljamo visoko kvaliteto šolanja, pod katero se Sašo s ponosom podpiše.

Sašo piše tudi letalski blog in tukaj lahko spremljate njegove blog zapise.

Sašo Knez

Znak testnega pilota

Zgoraj je video prispevek o projektu Mahepa, ki je bil zadnji preizkusni projekt v katerem je Sašo letel kot preizkusni pilot.

3. RAZVOJ IN UPORABA KLJUČNIH TEHNOLOGIJ

Akademija 4 uporablja dve ključni tehnologiji, ki jih druge letalske šole ne.

Ti tehnologiji sta:

 • lasten portal za e-učenje (www.academy4.si)
 • VR simulator letenja Pipistrel X-ALPHA 200

Academy’s ALPHA Trainer is landing at the end of a training sortie.

Obe tehnologiji sta ključni za delovanje Akademije 4 in so močne prednosti pred ostalimi letalskimi šolami.

S teoretičnim portalom Akademije 4 omogočamo, da kandidati preživite manj časa na letališču. Portal omogoča, da teorijo študirate kjerkoli in kadarkoli – potrebujete le dostop do interneta. Prav tako omogoča, da si stvari pregledate in preučite v svojem času in s svojim tempom.

Z uporabo teoretičnega portala so naši kandidati izjemno uspešni na teoretičnih izpitih. Zato portal uporabljajo tudi druge letalske šole v Sloveniji. Trenutno (pomlad 2022) je preko portala že uspešno prešlo več kot 350 pilotov. Teoretični portal je dostopen tukaj.

Simulator X-ALPHA 200 sta AFormX in Akademija 4 razvila za skupino Pipistrel in je postal prvi simulator, ki uporablja VR očala, ki ga je ponudil katerikoli proizvajalec letal. Trenutno v svetu deluje več kot 20 takšnih simulatorjev. Več o samem simulatorju izveste tukaj.

Akademija 4 je edina letalska šola v Sloveniji in širši okolici, kjer je pred začetkom praktičnega letenja v letalu obvezna simulatorska predpriprava na letenje. V tej predpripravi usvojite osnove tehnike pilotiranja in zato v realnem letalu bistveno hitreje napredujete.

Med samim šolanjem se vračate na simulator za specifične lekcije (aktivacija reševalnega padala, trening pristajanja z bočnim vetrom…) ali pa kadar imate težave z napredkom. Simulator je brez operaterja na voljo brezplačno vsem kandidatom.

4. PARTNERSKI PROGRAMI

STRATEŠKO SODELOVANJE S SKUPINO PIPISTREL

Od samega začetka je bila Akademija partner za šolanje podjetju Pipistrel. Pipistrel Academy je program, ki je v lasti Pipistrela, vendar smo ga razvijali in tudi uporabljali v naši Akademiji 4. Na globalni skali je bila zato Akademija 4 znana kot Pipistrel Academy Lab do prevzema iz strani Textrona leta 2022 znana kot:

Delovanje in prilivi z globalnega trga so omogočali, da smo razvili diferenciatorje, ki nas ločijo od lokalnih šol, ki takšnega razvoja kadrovsko in finančno ne zmorejo. Nobena šola v radiju 500 km ne more ponuditi v lastni hiši razvitega portala za e-učenje ali pa simulatorja točno tistega letala, ki ga uporabljamo v šoli.

Predvsem pa je tesno sodelovanje z Pipistrelom in ustanoviteljem – Ivom Boscarolom moštvu Akademije 4 odprlo drugačen pogled na letalsko šolanje. Največja prednost tega partnerskega programa je, da smo ugotovili, da lahko enako nalogo (šolanje pilotov) izpolnimo z bistveno manjšim vplivom na okolje.

V letu 2022 smo v Akademijo 4 uvedli nov program in novega strateškega partnerja. Projekt Aerohold je sistem delnega lastništva letal, ki je logično nadaljevanje razvoja pilotov po pridobljeni licenci.

AEROHOLD

JE VSE TO RES TUDI V REALNOSTI?

Je! Preverite na lastne oči. Obiščite nas na uvodnem letu.