Danes živimo v družbi hiperinformiranosti. Meni gre to res na živce. Zgrmi en avtobus čez pečino nekje v Pakistanu in čez pol ure izve cel svet.

Nekaj dni nazaj je v Pakistanu zgrmel na tla en Airbus in takrat sem bolj zastrigel z ušesi. Več kot je informacij, bolj prepoznavam ta dogodek kot standardno nesrečo.

Posadka pakistanskega Airbusa A320 je pristala z uvlečenim podvozjem na stezi v Karačiju. Pazi to – pristala z uvlečenim podvozjem. Potem se je dobrih 100 metrov peljala po stezi po motorjih (najnižja točka letala, ko ima uvlečeno podvozje) in nato ponovno vzletela. Ko je zaokrožila za ponovni pristanek, sta motorja odpovedala in letalo se je zrušilo v naselje pred stezo. Umrlo je skoraj sto ljudi.

To so dejstva, ki se ne bodo spremenila. Bolj pomembno je, da lahko v nekaterih poročilih o nesreči preberemo, da je bilo letalo na doletu blazno visoko in hitro. Sledovi »drsanja« po stezi so šele dober kilometer za pragom steze. Govori se o končnem doletu z več kot 200 kt in na dvakrat previsokih višinah. Vse to so nore številke za A320.

Fotografija Airbusa 320

Več bodo povedala poročila preiskovalne komisije. Jaz sem pa že sedaj pripravljen stavit 100 EUR, da se bo izkazalo, da je to še ena izmed zelo pogostih nesreč, zaradi katerih je Mednarodna civilna letalska organizacija (ICAO) predpisala šolanje po imenu UPRT.

UPRT

Naslednjih 100 EUR sem pripravljen stavit, da ste že slišali za UPRT. Še posebej znotraj Akademije 4, ker smo prva šola, ki izvaja tečaj Advanced UPRT. In še naslednjih 100 EUR, da ne veste povsem točno kaj je to. Zdaj sem na 300 EUR ane?

UPRT pomeni Upset Prevention and Recovery Training. Slovenskega izraza za to še nimamo. Torej UPRT je šolanje za preprečevanje in reševanje iz upsetov.

Upset je nadalje definiran kot:

Aeroplane upset refers to an undesired aircraft state characterised by unintentional divergences from parameters normally experienced during operations. An aeroplane upset may involve pitch and/or bank angle divergences as well as inappropriate airspeeds for the conditions.

Če prevedem: letalo je v stanju upseta, če gre v kote ali pa hitrosti, ki zelo odstopajo od normalnih.

V praksi to pomeni, da smo kot piloti izgubili nadzor nad letalom.

UPRT je šolanje, ki preprečuje situacije, kjer posadka izgubi nadzor nad letalom.

UPRT vsebine so vključene v šolanje profesionalnih pilotov. Najprej jih spoznajo v okviru šolanja za CPL (licenca komercialnega pilota), nato morajo narediti tečaj Advanced UPRT. Ta je od decembra 2019 eden izmed pogojev za pristop na prvo šolanje na tip. Preden gre mladenič ali mladenka na prvo šolanje za npr. Airbus A320, mora končati tečaj Advanced UPRT. Nato so UPRT vsebine še znotraj tega tečaja za tip letala.

Advanced UPRT tečaj mi je bil vedno zanimiv in privlačen. Dejstvo je, da se Akademija 4 ponaša z močnim učnim programom, ki se osredotoča na razvijanje pravilne tehnike pilotiranja. Prav tako imamo za tečaj idealno letalo – Pipistrelov Virus SW 121.

Ampak za samostojno organizacijo tečaja se nisem odločil, ker se moramo kot majhna organizacija strogo osredotočiti na to, da dobro delamo tisto, kar delamo. To je pa osnovno šolanje za PPL in ULN ter razvojno delo. Drugače našo marmelado namažemo preveč na tanko. Advanced UPRT tečaj je za večino pilotov zadnja točka, kjer se bodo usedli v propelersko letalo in ga praviloma opravljajo po končanem CPL/IFR in MCC-ju. Torej je tečaj povsem na drugem koncu časovne premice šolanja, kot tisto, kar mi večinoma delamo.

Ampak beseda da besedo, in kmalu smo se ujeli z podjetjem AlpAvia, ki je nastalo na pogorišču SiAvie-je. AlpAvia se ukvarja z šolanjem na tipe letal Embraer in Cessna XL in XLS. Trenutno tako AlpAvia ponuja tečaj Advanced UPRT, ki ga izvajamo mi.

Naš skupen tečaj je bil odobren kot prvi Advanced UPRT tečaj v Sloveniji in zaenkrat je še tudi edini.

Posebno potrdilo za uposabljanje

Cilj UPRT vsebin je preprečevati izgubo nadzora nad letalom. Med pripravo tečaja sem ugotovil, da je teh nesreč ogromno. Res ogromno! Še bolj zaskrbljujoče je, da se te nesreče še vedno dogajajo. Torej, da posadka izgubi nadzor nad letalom ni stvar, ki se je dogajala v sedemdesetih in osemdesetih, ampak je to problem, ki je tukaj in zdaj.

Ne verjamete?

Ajde, da vam narišem. Tole spodaj so nesreče. Če je letalo prečrtano, pomeni da je bilo uničeno. Številka pod letalom je število smrtnih žrtev.

On-line tečaj Akademije 4

Poleg vseh teh napisanih lahko sedaj na podlagi vmesnega poročila dodamo še Suhoj SuperJet v Moskvi v maju 2019 in mojih 100 EUR pravi, da bo na tem seznamu prav kmalu še pakistanski A320 prejšnji petek.

Tečaj, oziroma on-line del tečaja sem zgradil na teh nesrečah, in kolegi iz AlpAvije ( Aljaž Ocepek, Luka Pirnat, Janez Stariha) ter Janez Opeka iz Emiratov so me sproti opozarjali še na primere, ki so se izkazali, da spadajo v UPRT film.

Mislim, da je tečaj top. Bolj kot sem te nesreče premleval, bolj sem začel ugotavljati, da se ponavljajo.

Če sem že preko točke preloma in grem all-in, bi stavil še po nadaljnjih 100 EUR, da se bodo v prihodnjih letih nesreče zaradi izgube nadzora nad letalom še dogajale v potniškem prometu. In še 100 EUR stavim, da se jih bo večina naredila na enega izmed sledečih načinov.

  • Potniško letalo je v priletu. Razpored pozornosti ni najboljši, ker je je bila v doletu storjena kakšna napaka, ki ropa pozornost. Zelo verjetno je, da je letalo previsoko in prehitro. Posadka neoptimalno uporablja autopilota ali je pa le-ta v načinu, za katerega posadka misli, da ni. Letalo pristane trdo ali prekratko. Smrtnost te nesreče ni nujno celotna.
  • Potniško letalo je na koncu dolgega poleta lahko in mora iz majhne višine narediti go-around v pogojih instrumentalnega letenja. Posadka dobi vertigo / iluzije in zapiči letalo v tla pri visoki hitrosti.
  • Potniško letalo je na veliki višini. Nekaj gre narobe, praviloma je to indikacija ali informatika in letalo se prevleče. Posadka ni povsem prepričana ali ima hitrost preveliko ali premajhno, je zato zmedena kateri postopek izvajanja mora izvesti.
  • Potniško letalo je opremljeno z fly-by-wire sistemom. Fly-by-wire preskoči v drug način ali drug kontrolni zakon. Posadka tega preskoka ne realizira ali pa ni dovolj dobro izvežbana, suverena, ali pa celo proizvajalec ni sistem dovolj dobro opisal, da v tem načinu letalo odpilotira do varnega pristanka.

Zato je Advanced UPRT tečaj za izvedbo zelo delikaten. Mogoče ravno zaradi tega po Evropi ni mnogo šol (trenutno manj kot 30), ki ta tečaj izvajajo. Tečaj traja tri ure in te tri ure so lahko povsem brezveze ali pa so povsem nerelevantne.

Brezveze so, če šola to izvaja na recimo Cessni 150 Acrobat ali na kakšni drugi stari kanti. Takšna letala niso niti dovolj zmogljiva, niti dovolj opremljena. Predvsem pa vsi učitelji vedo, da so to stara letala in so zelo previdni pri tem, da se z njimi izogibajo večjim obremenitvam, pa dinamičnim manevrom kot so zvrti itd. Še posebej, ker večinoma letijo z večjo maso, kot je dovoljena. Pa naj mi svetle izjeme oprostijo, saj vedo, da vem, da obstajajo. Tečaj Advanced UPRT na teh letalih je maškarada tečaja.

Po drugi strani nekateri ponujajo tečaj na povsem akrobatskih letalih, kot je recimo Extra 300. To je veliko boljše, ampak je zelo tanka meja, da tečaj postane nerelevanten – da postane preveč akrobatski. To je velika nevarnost, ker na teh letalih poučujejo predvsem učitelji akrobatskega letenja. Prav tako sedenje eden za drugim, kjer je praviloma kandidat na prvem sedežu, ni idealno.

V Akademiji 4 imamo srečo, da lahko z Virusom načaramo večino situacij, ki sem jih navedel zgoraj. Letalo je opremljeno z digitalnimi zasloni, avtopilotom, merilcem vpadnega kota (AOA), pri križarjenju z 125 kt ima dovolj energije, da so upseti na gor in na dol dovolj resni. Z njim se lahko brezskrbno in legalno vrtimo v zvrtih do vključno treh obratov, ima odlične karakteristike na visokih napadnih kotih in tudi pleza dovolj dobro (okrog 900 fpm), da ne izgubljamo časa pri ponovnem pridobivanju višine.

Balistični del nose-up

Zato sedaj gledam mladeniče in mladenke, s katerim imam veselje leteti UPRT tečaj. Na višino se odpeljemo z uporabo drugega ali tretjega nivoja avtopilota. Tam prevlečejo letalo dvajsetkrat, tridesetkrat in to iz vseh možnih položajev letala in krmil. Potegnemo letalo v kot vzpenjanja večji kot 45 stopinj in pustimo, da tam obvisi. Da pade hitrost pod 20 kt, brez da bi se oglasil signal za velike vpadne kote. Vidimo, kako prekleto hitro letalo pridobiva hitrost proti VNE, kadarkoli je kot nosa pod 30 stopinj. Vrtimo se zvrtih, da se naučimo funkcionirati tudi, ko vse v telesu kriči, da je nekaj hudo abnormalno. In potem ko smo končali, še vklopimo avtopilot in se vržemo proti letališču z okoli 140 kt hitrosti, da načaramo, kako se je hitro možno zafeclati z avtomatiko v takšnih situacijah.

Vrtimo se, vrtimo v zvrtu. (Akademija 4, 2020)

Ja, ja in to je UPRT. Naporno. Ugotovil sem, da če odletim z dvema kandidatoma na teden celotni tečaj (dvakrat po tri ure), je zame to zgornja meja, kar lahko še delam kvalitetno.

Zaključil bom pa še z eno podtemo. Starejša generacija pilotov (in jebemti, da se moram že šteti tja) se je ob uvedbi UPRT muzala. »Ja, to je nujno zato, ker mulci ne znajo leteti, ampak bi samo pritiskali tipke.«

Nevarnost stališča, da letala razbijajo »piloti, ki ne znajo pilotirati« je, da to nikoli nismo mi. Nihče se ne bo sam pripisal v kategorijo, da ne zna leteti. Vedno je to nekdo drug. Ko pa študiraš te nesreče vidiš, da so čisto enakomerno porazdeljene po svetu in po operatorjih. Ja, se naredijo v Karačiju in v Tripoliju. Ampak hkrati se pa naredijo tudi Emiratom in SwissAir-u. Za to nesrečno pakistansko posadko je bil povsem lep in ok petkov dan, ki se je v nekaj minutah spremenil v to, da so bili v položaju z vetrom, s poškodovanimi motorji in na smrt prestrašeni kaj so ravnokar zajebali in v smrtnem strahu, če se bodo izvlekli.

Skratka – vsem nam se to lahko naredi. Kadarkoli. Mi v Akademiji 4 smo lansko leto takšen čas imeli ALPHO na popravilu, ker je zdrsela pod hrib v Zagorju iz podobne situacije kot v Karačiju. Da o Pantheri, ki je pristala na trebuhu v Portorožu sploh ne govorim.

Situacije izgube nadzora nad letalom

Se pa strinjam, da so današnji kandidati drugačni. Ampak so pozitivno drugačni. Mulci, ki jih vidim na UPRT-ju so čudoviti.

So izredno izobraženi. Kljub bolano slabem ATPL teoretičnem sistemu veliko vedo in imajo solidni konceptualni okvir znanja. Tudi letijo dobro. So zelo disciplinirani, kar se tiče postopkov in dela v posadki. Roko na srce, ti mulci so veliko boljši od mulcev izpred 10 let. In veliko, veliko, veliko boljši od mulcev izpred trideset let.

Tečaj UPRT je namenjen, da se jim nenavadni položaji vtisnejo v vizualni in mišični spomin. Da lahko z nekim jogurtnim lončkom od Virusa na varen in reprezentativen način spoznajo kako se je totalno zafeclati z avtopilotom in vstopiti v finale dvakrat prehitro. Na UPRT-ju se morajo počutiti nelagodno in spoznati, da lahko tudi takrat funkcionirajo. Imeti morajo suverenost, da lahko rešijo upset, kljub temu, da se v prvem trenutku prestrašijo. Advanced UPRT je mehurček, kjer lahko poceni, varno ter brez omejitev preizkusijo kako in zakaj gredo stvari narobe.

Iz tega pa kljub naporu in koncentraciji, ki je potrebna, da je tečaj dober in varen črpam zelo veliko veselje. Med analizo vidim kako se očke prižigajo in kako se samozavest krepi. Vidim da sedaj res štekajo kaj je VA, ker so to izkusili sami. En kandidat je lepo rekel, da sedaj je vse kar se je prej naučil na ATPL-ju glede aerodinamike padlo na svoje mesto.

Dolet z veliko energije in uporabo avtomatike. Opazite lahko bele lučke vključenega avtopilota tik nad registracijo S5-DVI

Več o našem advanced UPRT tečaju lahko preberete tukaj.

Zdaj me pa zanima…a kdo sprejme kakšno od teh stav za 100 EUR?

Varno letenje vam želim v teh ”aprilskih” dneh. Pazite na veter in plohe in nevihte.