Dobro jutro!

Danes delam na električnih letalih v Gorici. Vreme je tipično južno. Torej broken na 2000 ft z ogromno vlage spodaj, ki znižuje vidnost pod 8 kilometrov. Bljak.

Včeraj zjutraj in čez dan je bilo pa zelo lepo. Med letenjem mi je uspelo ujeti nekaj slikic prizemne, radiacijske megle, ki so zelo poučne. Pa tudi lepe so.

Prizemna megla je tista, ki nastane ob nočeh ali zimskih dnevih, ko se zemlja ohladi. Če je nad njo vlažen zrak, potem le-ta kondenzira v vodne kapljice in tako nastane tanek sloj megle. Ta sloj je tipično debel od 1 m do 50 m.

Okrog 7:30 zjutraj je imelo letališče v Gorici (LIPG) še majhen sloj prizemne megle. Debel je bil manj kot meter in prosojen.

Če dobro pogledate, boste videli ta sloj na spodnji sliki. Sliko sem posnel pri tem, ko sem letel proti zahodu.

Sloj prizemne megle

Prizemni sloj megle se komaj vidi.

Ampak, 30 sekund kasneje, ko sem obrnil proti jugu, je bila situacija takšna:

Mislim, da sem v odlični knjigi od Marka Gallaya* prebral miselni konstrukt glede megle, ki mi dobro služi že vseskozi.

Predstavljajte si, da ste v sobi, ki ima okno zastrto z belo, prosojno zaveso. Podnevi, ko je zunaj svetlobe več, je ta zavesa praktično nevidna za nekoga, ki gleda iz sobe ven.

Zvečer, ko je ulica temna in je soba svetla, pa iz sobe ne vidimo nič in je zavesa praktično nepresojna. Hkrati nekdo, ki stoji na ulici v sobo vidi odlično.

Skratka, kadar gledamo iz svetlobe v temo je drugače, kot če gledamo obratno.

Podobno je z meglo. Megla nam predstavlja to belo, prosojno zaveso.

Velikokrat se naredi, da smo zjutraj na letališču in čakamo, da sonce odkuri sloj prizemne megle. Nad sabo vidimo že modro nebo. To je analogno temu, da smo v sobi z belo zaveso podnevi. Če takrat vzletimo bomo zgroženi, ko bomo videli, da tal praktično ne vidimo (situacija soba-ulica ponoči).

Kar je očitno iz zgornjih dveh fotografij je, da situacijo direktno sonce še bistveno poslabša.

Skratka – megla lomi in odbij svetlobo in zato izgleda iz različnih zornih kotov zelo drugače. Ponavadi iz tal izgleda bistveno bolj nedolžno, kot je v resnici.

Megla je eden izmed bolj nenapovedljivih vremenskih pojavov. Bodite pozorni na njo. Še posebej jeseni in pozimi v popoldanskem času,  ko ima negativen trend in se gosti. Leze skupaj. Takrat so nam minute v katerih lahko še varno pristanemo skopo odmerjene.

Pazite nase!

* knjiga: Mark Gallay: Čez nevidne ovire. Odlična knjiga sovjetskega preizkusnega pilota. V njej na atraktivnih zgodbah postavi filozofijo letenja in odnosa do letenja. Knjiga je bila v Jugoslaviji prevedena v slovenščino in jo skoraj zagotovo najdete v vsaki lokalni knjižnici.