Akademija 4, Akademija za letalstvo je ena izmed novejših letalskih šol. Uporabljamo najbolj napredna letala, orodja in metode. A naši temelji so zasidrani trdno in globoko v slovenski letalski dediščini.

Naši učitelji letenja so poleg šolskih letal doma tudi na starodobnikih. V letu 2017 smo v letalski šoli izvedbi projekt Dediščina, s katerim vas vodja šolanja popelje na dvoje klasičnih letal iz slovenske letalske zgodovine.

Prvi je avstrijski lovec Oefag D.III Albatros iz leta 1918 in drugo je jugoslovansko šolsko letalo Soko Galeb G-2A. Obe letali sta bili ikoni svojega časa in obe sta igrali velike vloge v naši zgodovini. Skratka, primerni letali na katere lahko opremo našo šolo pilotiranja.

Sledeči video posnetki in foto galerije vas popeljejo naravnost v kabine teh letal in omogočijo, da podoživite pilotiranje teh letal.

Upamo, da boste pri teh posnetkih uživali in se naučili kaj novega.

Posnetke najdete pod diaprojekcijo fotografij, ki opisujejo te polete. Lahko jih pa najdete tudi na našem YouTube kanalu.

OEFAG Albatros D.III (letnik 1918)

Sašo kot preizkusni pilot leti več avstro-ogrskih letal iz obdobja prve svetovne vojne. Tokrat vas vzame s seboj na Albatrosa D.III OEFAG. To letalo so v K.u.K. Fliegertruppe uporabljali na soški fronti.

Poleg tega je bilo pa to letalo prvi slovenski lovec, ki je bil vključen v boje za severno mejo.

 

SOKO Galeb G-2A

Sašo in Tadej sta letela Galeba vsak dvakrat po pol ure z Mirkom Anžlom. Sašo in Mirko vas vzameta v kabino za oba poleta. Takšen posnetek je edinstven, izjemen. Učenje letenja je intimno, ker nihče od nas, ne učitelj, ne učenec ne more ničesar skriti ali prikriti. Kamere in mikrofoni ne lažejo. Ta dva posnetka sta Sašo in Mirko unplugged. Takšna, kot sta v svojem bistvu.

Žargon, ki ga uporabljata pri hitrosti 400 km/h na uro in več je kratek, a jasen. Sestavljen je iz slovenščine, srbo-hrvaščine, angleščine, francoskih izrazov.

Razlika med letenjem Albatrosa in Galeba je to, da je na Albatrosu dediščina prekinjena. Nikogar ni več, ki bi ga lahko vprašali ”kako se to dela”. Na Galebu Mirko vse njegovo znanje in znanje njegove generacije prenese naprej in s tem se dediščina ohrani.

Vse to spada v našo dediščino in zaradi te dediščine smo bogati.

Sašo Knez in Mirko Anžel letita Galeba G-2A. V prvem poletu se Sašo spoznava z letalom. Nekaj manevriranja in dva šolska kroga. Za navdušence je zanimiv cel video, akcija se pa začne ob 8:30.

Sašo Knez in Mirko Anžel letita Galeba G-2A.

V drugem poletu se koncentrirata na akrobacije. Sodčki, Immelmani, lupingi, zveno, hrbtni let.

Akcija se začne ob 9:40, objavljen je pa cel video. Live.

Vas je pilotiranje zamikalo?

Potem je za vas idealna izkušnja uvodnega leta v Akademiji 4. Več o tem izveste spodaj.

UVODNI LET

Če so vas pa premamila stara letala vas vabimo na izkušnjo letenja nadzvočnega MiG-21bis.

MiG 21bis

V parku vojaške zgodovine Pivka je naš simulator letenja MiGa, ki brezšivno spaja sodobno tehnologijo virtualnih očal z deli krmil in katapultnim sedežem MiGa. Izkušnja je nora.

Park vojaške zgodovine Pivka logotip

VABLJENI V PARK VOJAŠKE ZGODOVINE V PIVKI!