Strah pred višino je med letenjem izredno redek.

Strah pred višino običajno sestoji iz strahu pred padcem in strahu pred letenjem.

Strah pred letenjem temelji na nezaupanju letalni napravi oz. letalskem sistemu. V primeru, da imate strah pred letenjem, letalsko šolanje ni za vas.

Strah pred padcem poznamo vsi, vendar med letenjem ne pride do izraza. Na primer: veliki večini pilotov je neprijetno obirati češnje na lestvi, visoki tri metre, da o padalskih skokih ne govorimo. Tam je percepcija nevarnosti padca izrazita.

Po drugi strani te percepcije v letalski kabini ni, saj smo varno privezani, udobno sedimo in tudi nismo soočeni z breznom, v katerega bi lahko padli.

A slabost v letalu je izredno pogosta.

Slabost v letalu (in avtu) je posledica intenzivnega gibanja, na katero naše telo evolucijsko pač še ni navajeno. Povzroča jo pritiskanje mehkih tkiv v trebušni votlini v druge smeri in hitro premikanje otolitov v ušesih. Dolgoletna statistika je približno takšna:

od desetih pilotov-učencev je vsaj polovici na prvih urah letenja slabo. Štirim kandidatom od petih slabost povsem izgine po dveh do treh urah letenja. Obstaja velika možnost, da po dvajsetih urah letenja slabost izgine tudi pri zadnjem od petih kandidatov. V primeru, da po dvajsetih urah letenja slabost še vedno vztraja, odsvetujemo nadaljevanje letenja.

Če vam je v avtomobilu zelo slabo, verjetno letenje ni za vas.