Povsem odvisno, kaj želite. ULN in PPL/LAPL se razlikujejo v nekaj konkretnih elementih. Da se boste lažje odločili, katera pot je primernejša za vas, smo pripravili spodnjo tabelo prednosti in slabosti.

Na PPL licenco lahko dodate pooblastila, ki vam vse to omogočajo.

PodročjeULNPPL(A)

Vložen trud Vložen trud za pridobitev ULN dovoljenja ni manjši kot za PPL! V obeh primerih pilotirate letalo. Še več – Virus SW je za 30-40% hitrejše in s tem bolj zahtevno letalo kot npr. C152.
Razmerje med kakovostjo in ceno To razmerje je na ULN letalih boljše. Letala so novejša, bolje opremljena in bolj zmogljiva. Skoraj brez izjeme so flote stare, izrabljene in neekonomične.
Omejitve Z ULN letali ne smete leteti ponoči, instrumentalno niti izvajati akrobatskega letenja. Na PPL licenco lahko dodate pooblastila, ki vam vse to omogočajo.
Cena ULN dovoljenje je malenkost cenejši v fazi šolanja in bistveno cenejši za vzdrževanje. Bistveno je tudi, da je ULN veljaven dvakrat dlje od PPL-ja. Same ure letenja na letalih splošne kategorije niso bistveno dražje, vendar se nabere veliko obrobnih stroškov (takse za agencijo, zdravniška spričevala, izpiti iz angleščine, itd.).
Veljavnost ULN dovoljenje ima nacionalni doseg. Z njim lahko letite ULN motorna letala, ki so registrirana v Sloveniji. PPL ima evropski dokument. Z njim lahko pilotirate letala, ki so registrirana na tujem (v državah članicah EASE).

Če povzamemo vse zgoraj našteto v dveh realnih scenarijih:

Povsem dovolj vam je, če letite dvosedežna moderna letala. Radi letite iz istega vzletišča, v tujino letite, vendar vam ni to primarni cilj. Enkrat bi radi relativno enostavno dodali pooblastilo za dela v zraku in/ali učitelja letenja. V tem primeru je ULN dovoljenje za vas idealno.

Če ste po drugi strani veliko v tujini in bi si tam sposojali letala ter nikakor dva sedeža v letalu nista dovolj, potem je za vas primerno PPL dovoljenje. S tem dovoljenjem boste z veliko truda in z težkimi teoretičnimi izpiti lahko leteli tudi instrumentalno oz. večmotorna letala. Ste relativno mladi in vas ne motijo obveznosti, ki jih vsakoletno nalaga sistem EASE.