Ker je podjetje Akademija 4, Akademija za letalstvo, partner za šolanje podjetju Pipistrel, za šolanje uporabljamo izključno Pipistrelova letala.

Trenutno imamo v šolski floti letala tipa ALPHA Trainer in Virus SW 121.

PIPISTREL VIRUS SHORTWING 121

Virus SW 121

 

Virus SW je Pipistrelova prodajna uspešnica in prvo certificirano letalo Pipistrela. Letalo ima izjemno aerodinamiko, kar omogoča da je hitro, odzivno in hkrati da ni zlobno pri nizkih hitrostih. Virusi so kompleksna letala, ker imajo tipično nastavljiv korak propelerja, zračne zavore, digitalne instrumente. Virusi so odlična potovalna letala in letala za nadaljnje šolanje, če pa se uporabljajo kot letala za osnovno šolanje, v prvih dveh fazah zahtevajo od pilota-učenca več truda in resnejši pristop. Na Virusu 121 šolamo za pridobitev PPL licence, pooblastila nočnega letenja in tehniko izvajanja namernih zvrtov.

PIPISTREL ALPHA TRAINER

ALPHA Trainer

 

Pipistrelov ALPHA Trainer temelji na modelu Virus SW, vendar je prilagojen za osnovno šolanje.

Letalo je manj kompleksno: npr. nima zračnih zavor in tudi instrumentacija je primernejša za začetnika.

Letalo ima majhno maso, zato ima vgrajen manjši Rotaxov motor z 80 konjskimi močmi. S končanim osnovnim šolanjem na Alphi je pilot odlično pripravljen za prehod na Virusa.

 


SPLOŠNO

Tipe letal, ki jih uporabljamo v Akademiji, krasi odlična aerodinamika in strukturalna efektivnost. Pilot, ki leti ta letala, iz njih dobi veliko več za manj. Več hitrosti, večje vzpenjanje, manjšo porabo, večjo okretnost. Vendar vse te prednosti prinašajo tudi ceno.

Letala so zahtevnejša za pilotiranje, ker imajo manjšo vztrajnost, večjo odzivnost krmil, večji obseg uporabnih hitrosti.

Od pilota zahtevajo bolj prečiščeno tehniko pilotiranja, vendar je to svetovni trend modernih letal. Zato je pravilno in premišljeno šolanje že sedaj zelo pomembno, v prihodnosti pa bo še bolj.

Vsa letala, ki jih uporabljamo v Akademiji, so praktično nova in odlično vzdrževana v tovarni Pipistrel.